Esprit Riding

Kurser

Finess, fyndighet, humor, rörligt intellekt, livlig intelligens;

alla synonymer till ESPRI,

namnet på mitt företag, men också ledord till all min undervisning. Jag vill att det ska vara roligt att lära sig mer om sig själv och sin häst, men ändå inte pruta på det viktiga för att få en glad och hållbar häst. Igen och igen återkommer jag till hur viktigt det är med vår egen kroppskännedom och medvetenhet. Vill vi ha stolta, friska, glada och lekfulla hästar, får vi börja med oss själva! Det kommer inte alla gånger att kännas lätt, men det är så värt det i längden!

Vill du prova på och lära dig mer? Det finns många alternativ!

ENSKILDA LEKTIONER i Vasa - Jakobstad med omnejd
- För dig som har egen häst och vill träna hemma vid ditt stall (se längre ner).

ENDAGSKURSER
- För dig som vill fördjupa dig mer. Vi börjar dagen med en teoretisk genomgång och därefter har varje deltagare 1-2 lektioner. Kursens upplägg och inriktning kan anpassas efter varje grupps behov. 

STUDIEGRUPPER
- Är ni ett gäng i stallet som tillsammans vill lära er mer? Då är detta en perfekt lösning för er! Vi träffas regelbundet under en termin för att tillsammans fördjupa oss i ett ämne. Vi varvar teori med praktik så att både hästar och ryttare senare självständigt ska kunna använda sig av sina nya färdigheter. 

RIDGRUPPER
- Tillsammans med Stall Falisa ordnar vi ridgrupper för dig som inte har egen häst, men ändå vill uppleva den härliga känslan att vara ett med hästen. För mer info se: http://stallfalisa.fi/aktuellt/ridgrupper

FÖRELÄSNINGAR
- Är du nyfiken och vill bara komma och lyssna? Håll utkik efter de föreläsningar jag regelbundet håller i nejden! Eller kanske du vill ordna en presentation av Akademisk Ridkonst hos dig?

SITSKURSEN "Ridbalans"
- Under denna kurs går vi igenom ryttarens olika delar som påverkar hästens balans. Vi använder oss senare av en balanskudde för att öva vår kroppskontroll och balans, ett enkelt medel för att bli en bättre ryttare! Kursen kan uppdelas till flera tillfällen eller en längre föreläsning.

 

BCwCPHSzsgY

 

 

Lektioner

Jag erbjuder lektioner i sitsträning, ridning, longering, arbete vid hand, groundwork och hästhantering. Undervisningen anpassas efter kundens intresse och önskemål.

 

 

 

 

Priser från 1.9 2016:

Privatlektion med egen häst: 25€

Ridning/skolning av häst 25 €/gång. 

Ridlektion hemma hos dig (inklusive kilometerersättning Vasa-Jakobstad): 30 €.

 

Ta kontakt så kommer vi överens om bästa möjliga tillvägagångssätt!

 

 

 

 

Lektionsinriktningar

 

Ridkonsten består av många olika sätt som man kan variera sin träning på. Här är en liten presentation av dessa: 

 

Arbete vid hand

Vid arbete vid hand kan man nästan säga att man rider sin häst från marken. Man ger hästen samma signaler som då man rider, men man gör det helt enkelt bredvid hästen istället för från hästens rygg! För hästen är det ett mycket bra sätt att börja med en ny övning från marken. Då har hästen möjlighet att förstå övningen utan den extra inverkan som ryttaren innebär. För oss ryttare är det nyttigt att kunna se hur hästen använder sin kropp, man får en större förståelse hur man kan hjälpa hästen sedan då man rider.

Vid hand arbete passar både den unga hästen som introduktion till nya rörelser och den välskolade hästen som variation i träningen. Vid hand arbete är också ett mycket bra sätt att rehabilitera hästar som ännu inte kan bära ryttare efter sjukdom eller skada.

 

Sitsträning

Under mina lektioner har ryttarens sits alltid ett mycket stort fokus. Det är via sitsen som ryttaren kommunicerar med hästen, och är därför mycket viktig! Under en sitslektion fokuserar vi endast på sitsen, att hitta rätt tyngdpunkt, balans, kunna separera olika muskler och kroppsdelar för att inverka korrekt åt hästen m.m. Sitslektionerna hålls både i longeringslina och utan.

 

Ridning

För mig är det viktigt att eleven förstår varför vi gör de övningar vi gör under lektionerna, så att eleven sedan självständigt mellan lektionerna skall kunna träna sig själv och sin häst. Jag försöker knyta an till litteratur och forskning så att eleven skall få en helhetsbild över sin ridning. Var är jag och vart är jag påväg? För mig är det viktigt att ridningen blir biomekanisk riktig för både häst och ryttare, så att ridningen bygger upp både fysik och mentalitet hos både häst och ryttare.

 

Longering och hästhantering

Hur använder jag mitt kroppspråk för att få hästen att förstå vad jag vill? Genom att bli medveten över sin egen utstrålning och förhållningssätt till hästen, dvs. prata "hästens språk", blir extra utrustning onödig.