Esprit Riding

Sonja Fors

 

Jag är född och uppvuxen i en liten svenskspråkig stad på Finlands västkust som heter Nykarleby. Hästar och ridning har varit ett av mina intressen redan från barnsben, och med två systrar som är lika hästtokiga har diskussionerna kring matbordet ofta rört sig kring våra fyrbenta vänner. År 2001 kom jag för första gången i kontakt med Akademisk Ridkonst. Min syster hade fått nys om detta och ordnade en kurs med instruktören Suzanne Céwe här i Nykarleby. Suzanne började regelbundet besöka oss och intresset för den Akademiska Ridkonsten spred sig. År 2004 beslöt vi oss för att bilda en egen förening, Bärkraft r.f.

Under åren har kurserna blivit många och instruktörerna fler. Hanna Engström och Anna Clara Olofsson besöker oss numera regelbundet. För att vidga mina vyer har jag flera gånger rest till Sverige för att delta i kurser med Bent Branderup och Klaus F Hempfling. År 2009-2010 gick jag en kvällsutbildning i hovslageri vid Yrkesinstitutet Optima i Jakobstad.

Till utbildningen är jag pedagogie kandidat från Åbo Akademi med inriktning på barnpedagogik. I min kandidatavhandling gjorde jag en forskning om ridlärares pedagogiska förhållningssätt. Efter studietiden, hösten 2010, flyttade jag till Hanna Engström på Gotland för att under fyra månaders tid studera ridkonsten på heltid vid Gotlands Ridakademi. Det var en mycket intressant och utvecklande tid.

År 2015 till 2017 deltar jag i Christofer Dahlgrens (mästare i Akademisk Ridkonst) intensivutbildning för instruktörer i Akademisk Ridkonst.

I oktober 2015 avlade jag Groundwork- och longeprovet för mästare Bent Branderup på hans första clinic i Finland. 

Under åren 2015-2016 har jag fördjupat mig i hästföretagarens kunskaper och i december 2016 blir jag hästföretagare också till pappers från Yrkesinstitutet Optima.  

Andra områden som jag på egen hand studerat och tar influenser från i min undervisning och ridning är bland annat; Centrerad Ridning av Sally Swift, Straightness Training av Marijke de Jong, Coaching m.m...

(Foto: Anja Fahrig)