Esprit Riding

Ridkonsten - att bli ett med sin häst

 

"Dressyren är till för hästen, inte hästen för dressyren" är ett motto som man långt följer i den Akademiska Ridkonsten. Genom gymnastiska övningar och genomtänkt träning är målet med träningen att få en stark och smidig häst utan skador. För hästar med skador är denna typ av ridning mycket skonsam och hjälper hästen att återfå styrka för att kunna bli ridhäst igen. Träningen förbättrar hästens självförtoende vilket leder till en stolt, graciös och vacker häst.

Arbetet med hästen börjar från marken där hästen får lära sig de grundläggande övningarna som böjning och ställning, fram och ner samt öppnor och slutor. Ryttaren tränar upp sin kroppsmedvetenhet så att hästen förstår och följer ryttaren endast med hjälp av små signaler. När ryttaren sedan sitter upp har hästen redan balans och förståelse för övningarna.

Utan tvång blir ridningen harmonisk och njutbar för både häst och ryttare. Här beskriver Bent Branderup vägen till att bli ett med sin häst:

NDJPDfwidVc

I ridkonsten utmanas inte bara hästen fysiskt och psykiskt, utan också ryttaren. Mycket fokus ligger på att utbilda och förfina ryttarens fysik och sinne. Nuno Oliveira beskriver det genom citatet: "Being with horses is not about man dominating horse, rather than man dominating himself".

I Akademisk Ridkonst utgår man från varje enskild häst och ryttare och dess egenskaper. Därför passar denna typ av ridning alla slags hästar och ryttare, oavsett om man vill ha en hållbar häst att rida i skogen eller siktar på de högre samlingsgraderna.